Dóm sv. Alžbety sa zmenil na filmový ateliér

25.10.2011 Košice

Košice 25. októbra (TASR) – Dvestopäťdesiatčlenný zahraničný štáb, približne 50 ľudí zo Slovenska, viac ako stovka komparzistov, 50 kamiónov techniky, 25 obytných prívesov pre hercov a produkciu, týždeň príprav a päť dní nakrúcania. Toto všetko sa zišlo v týchto dňoch v Košiciach kvôli nakrúteniu približne štvorminútovej sekvencie televíznej mini série Svet bez konca.

Projekt troch koprodukčných spoločností - Tandem Communications (Piliere zeme, Prsteň Nibelungov), Scot Free Films (The Good Wife, Numb3rs) a Take 5 Productions (Tudorovci, Borgiovci)sa nakrúca s celkovým rozpočtom 44 miliónov dolárov, košická produkcia má rozpočet niekoľko stoviek tisícov dolárov.

„Príbeh filmu je situovaný do mesta Kingsbridge v Anglicku v 14. storočí. Dlho sme hľadali vhodný priestor pre nakrútenie scén, ktoré sa odohrávajú po páde mosta v mestečku, keď zranených prinášajú do kostola. Dóm sv. Alžbety sa ukázal najideálnejší pre túto produkciu, pretože sa zachoval takmer v pôvodnej gotickej podobe,“ vysvetlila prítomnosť filmárov v centre Košíc výkonná producentka filmu Rola Bauer.

Ako potvrdil producent projektu Howard Ellis, všetky ostatné scény sa vyrábajú v Maďarsku, kde filmári dokonca postavili stredoveké mestečko. „Pri našich výrobách v Európe spolupracujeme s miestnymi produkčnými spoločnosťami, ktoré dokonale poznajú terén,“ dodal.

Slovenskú produkciu v Košiciach zastupuje Dalibor Vasica. „Prodcentom sme prezentovali niekoľko lokalít, napríklad aj Bojnice, ale jednoznačne zvíťazili Košice,“ uviedol Vasica. Podľa neho ide o najväčšiu televíznu produkciu, aká kedy bola na Slovensku vyrábaná.

„Pre mesto je to ďalšia príležitosť, ako sa ukázať svetu. Aj tento film môže byť jedným z momentov, ako naše mesto zviditeľníme a ako sa o ňom môžu dozvedieť tí, ktorí možno doteraz o Košiciach nevedeli,“ poznamenal primátor Košíc Richard Raši.

Režisér filmu Michael Caton – Jones do hlavných úloh obsadil taká svetové hviezdy, akými sú Cynthia Nixon, Ben Chaplin, či Miranda Richardson. Jedným z výkonných producentov je aj svetoznámy režisér Ridley Scott. Film by mal mať premiéru v treťom štvrťroku budúceho roka.
 

Vyberte región